De 50mm, 85mm en 100mm lenzen zijn populair. Helemaal met een diafragma van F1.8. Maar om de hele tijd lenzen te wisselen kan wat onhandig zijn. Daarom is er de Sigma 50-100mm F1.8 lens. Een mooi bereik en een erg fijne lichtsterkte. Om te zien wat deze lens kan doen heb ik deze gehuurd bij Budgetcam.

Doordat deze lens over het gehele zoombereik een diafragma van F1.8 heeft is het nogal een grote en zware jongen. Dat kan uiteraard ook niet anders door de hoeveelheid glas. De lens voelt erg degelijk en solide aan. Naast de zoom- en focusringen zit er alleen een knopje op om te kunnen kiezen tussen autofocus en handmatige focus.

Figuur-2

Voor deze test heb ik de lens op mijn Canon 7D MKII gemonteerd. In mijn studio heb ik een portret gemaakt van Emma Heesters en daarna ook meteen een (zwart-wit) video geschoten. De video heb ik met behulp van een shoulder-rig gemaakt. Na enige tijd filmen merkte ik al snel dat de lens redelijk zwaar is. Maar het beeld was wel erg mooi. Daarnaast deed de auto-focus (op automatische volgstand) zijn werk erg goed.

2L4A8185

Daarnaast heb ik samen met Julia van de Ven ook nog een video in kleur geschoten. Ditmaal vanaf statief. Uiteraard ging ook dit helemaal goed. Het zoombereik hielp goed bij het instellen van de gewenste beeldhoek.

Maar om de Sigma 50-100mm F1.8 lens echt goed te kunnen testen mocht ik in de avond fotograferen bij een drumclinic van drummer Michael Schack. En daar kwam het diafragma van F1.8 heel erg goed van pas. Ik was even bang dat de autofocus het niet bij zou kunnen houden, maar er was geen enkel probleem. Zelfs bij het diafragma van F1.8 deed de autofocus zijn werk razendsnel.

2L4A8309
2L4A8293
2L4A8537

De Sigma 50-100mm F1.8 lens is echt één van mijn nieuwe favoriete lenzen. Hij is misschien wat aan de zware kant, maar de beeldkwaliteit maakt dit meer dan goed. Een echte aanrader!